melci
comestibili:HELIX POMATIA: numit si "melcul de livada" este cel mai important in industria de prelucrare din cauza dimensiunii mari a partii comestibile. In tara noastra se gaseste in numar mare prin gradini, paduri si in general in locuri cu umbra si cu umeditate. Culoarea cochiliei groase si solide, de forma ovala sau sferica este cenusie-bruna, cu dungi mai inchise in general in numar de 5, avand diametrul intre 45-55mm, iar culoarea carnii fiind alb-roz.
HELIX LUCORUM: sau "melcul de padure", prefera locurile partial impadurite, racoroase, avand diametrul intre 45-60 mm, cu stratul de chitina foarte gros si solid asemanator ca la Helix pomatia. Cochilia acestei specii prezinta patru spire de culori foarte vii(maro cu numeroase benzi negre). Culoarea carnii este mai inchisa la culoare decat cel al speciei de Helix pomatia, insa aceasta fiind mai mult cautat pentru cochilia colorata si mult mai rezistenta decat la celelalte specii.
HELIX ASPERSA: sau cunoscut si sub numele de "melcul roman", este o specie care se adapteaza foarte repede la diferite climate si conditii. Se gaseste in munti impaduriti si locuri umede. Cochilia unui melc adult poate atinge diametrul de 30-45 mm. Culoarea carnii este verzuie tinzand catre inchis, dar se deschide cand melcul este in activitate.